Därför är Project Nima viktigt

Grundaren och generalsekreteraren Christina Wenngren har utvecklat ett koncept som sticker ut från traditionella biståndsorganisationers metoder.

Stommen är ömsesidig hjälpverksamhet. I vilken Project Nimas unga ambassadörer spelar den viktigaste rollen, då de vidareutbildar andra barn och unga.

Vi ger kraft åt unga människor i hela världen att påverka sin framtid. Tillsammans bygger vi en hållbar förändring av samhällen där ungdomar utbyter erfarenheter och kunskap med varandra. Ungdomarna i Project Nima deltar regelbundet i en akademisk utbildning och workshops från projektets grundare Christina Wenngren tillsammans med externa experter.

Fokus ligger på ämnen som barnhandel, korruption, internationell politik, omvärldskunskap, posttraumatisk stress, stresshantering i sociala medier, mänskliga rättigheter och självkänsla.

För att skapa denna hållbara förändring så krävs det empati för andra människor, och insikten att vi kan lära oss av varandra – till och med behöver varandra.

Ambassadörerna bidrar med egna erfarenheter från sina unika perspektiv och gör en sammanlänkad analys. På så vis skapar de ett oslagbart utbildningsmaterial som kan användas för att vidareutbilda barn och vuxna i Ghana och Sverige.

Projektet har fått stor uppmärksamhet från skolor i några av Stockholms utsatta områden. Dessa skolor har som vi sett att Project Nimas metoder är ett starkt verktyg för att skapa integrationsbroar mellan olika grupper i samhället. Projektet skapar en samhörighet genom att hjälpa andra.

Genom interaktion via chat och videosamtal i sociala medier så skapar vi en plattform där barn över hela världen kan utbilda varandra – med sina egna unika kunskaper och erfarenheter. Det enda som behövs är en Internetuppkoppling. Project Nima vill sprida en positiv nyfikenhet på omvärlden och samtidigt öka jämlikhet och motverka fientlighet.

Så, vad händer när en välgörenhet går åt båda hållen?

En förändring – på riktigt.

2018 beviljades organisationen 90-konto av Svensk insamlingskontroll.

Read more
Foto: Lisen Stibeck

Muniru - Om det skall vara hållbart måste det ske en attitydförändring hos männen

Vi får lära oss ”utbildar man en flicka utbildar men en hel familj”. Men då missar men ett steg. Det är minst lika viktigt att utbilda pojkar, för att det ska ske en attityd förändring hos män.

Män behöver ändra hur de ser på kvinnor och på sitt ansvar i familjen.

I Project Nima lär vi oss om styrkan i jämlikhet.

Idag är 17 åriga Muniru Abubakar Project Nima ambassadör.

Read more
Foto: Paulina Westerlind

Sadiya - Jag vill övervaka så att donationerna kommer i rätta händer

Jag har i hela mitt 15-åriga liv varit mottagare till hjälporganisationers verksamhet. Jag har sett och upplevt hur ofta hjälpen hamnar i fel händer. Till en början blev jag besviken på hjälporganisationerna.

En dag kom jag i kontakt med Project Nima. Jag vågade öppna mig för Christina Wenngren, grundare. Jag fick lära mig om korruption och insåg att det var den som var orsaken till att hjälporganisationernas medel ej kom fram. Jag brinner för rättvisa och vill arbeta med att bekämpa korruption.

Idag är 15 åriga Sadiya Project Nima ambassadör. 

läs & lär mig mer
Foto: Christina Wenngren

Fawaz - Vår lärare våldtog min bästa vän

Jag hittade henne med blod mellan benen och ihålig blick. Jag försökte hjälpa henne tillbaka in i en vardag, få henne att le igen. Traumat blev för stort och min bästa vän begick självmord.

Jag kände mig så hopplös.

Idag har jag genom Project Nimas verktyg lärt mig att både förebygga och hantera en situation som ingen ska behöva utsättas för.

Fawaz brinner för kvinnofrågan. Idag är han 17 år och Project Nima Ambassadör.

Read more
Foto: Paulina Westerlind

Sponsorer

Samarbetspartners och vänner