Premiär den 29de maj 2020. Fight That Corona. Artist: Okko with Project Nima, "Fight That Corona"
Vi märkte tidigt under Coronapandemins första våg att det fanns områden som inte nåddes av korrekt information, vilket resulterade i en mängd falska rykten och rädsla. Vi var helt enkelt i behov av ett lättillgängligt, medryckande och undervisande sätt att sprida information om Coronaviruset på. Vårt fokus var framför allt fattigare områden i Ghana, områden med låg utbildningsnivå, dit traditionell media har svårare att nå.
Vi landade i att musik och dans skulle vara ett perfekt verktyg - universella språk som alla kan ta till sig, oavsett språk och utbildningsnivå. Dennis Dogbe, danslärare och Projekt Nima volontär från slumområdet Nima i Ghana, ställde direkt upp på att koreografera en dans för att utbilda om Corona-säkerhet.
Men vi behövde en låt, och genom vår mentor Claire Rosvall fick ingen mindre än Max Martin höra talas om vad vi kämpade för. Han ringde direkt och sa att det var bland det bästa han hade hört och att han skulle hjälpa oss att ta fram en cover på en låt!! Vi tror fortfarande knappt att det är sant! Projektet skapades i Sverige och Ghana men låten är lika aktuell i alla världens länder – vi behöver alla påminnas, stöttas och känna glädje i denna globalt utsatta tid. Vi hoppas att låten kan hjälpa till att påminna alla om att hindra smittspridningen och hålla sig säkra från coronaviruset - på ett glatt och förenande sätt.
Premiär den 16 december 2020. Fight That Corona. Artist: Okko with Project Nima, "Fight That Corona"
Watch SVT's reportage on Project Nima's successful work to spread knowledge on Corona through music made thanks to Max Martin.
Project Nima is an organization that has challenged how the typical aid NGO works. Rather than a top-down approach, Project Nima empowers people, as ambassadors, in a peer-to-peer collaboration. The Effectiveness of this approach could really shine through with their latest choreographed dance, be Swedish and Ghanaian youth, that is now becoming a global and viral success.
Med endast fem enkla rörelser har Project Nima skapat en dans för att påminna om hur man skyddar sig mot Covid-19 och minskar smittspridningen i samhället.
Det är extra viktigt att vi påminner varandra och oss själva om hur vi håller oss säkra från Covid-19 nu under julhelgerna då många lätt samlas.
Projekt Nima vill öka medvetandet och påminna om, hur man kan förhindra spridningen av Covid-19 och samtidigt sprida glädje i en tid av global kris. Det har visat sig bara bli viktigare och viktigare att komma ihåg WHOs riktlinjer och visa att vi står enade mot detta virus i världen. Vi tror att ett bra sätt att göra detta - och samtidigt nå ut till så många människor som möjligt - är genom de universella språken dans och musik.
Project Nima märkte tidigt under första vågen hur svårt det var att nå människor med korrekt information om Covid-19-skydd, särskilt i områden dit traditionell media inte alltid har så lätt att nå. I Ghana arbetade Project Nima-teamet hårt för att förmedla korrekt information om coronaviruset, utbilda människor om vikten av att hålla socialt avstånd och hur man tvättar händerna i enlighet med WHO:s riktlinjer. Vi satte ut vattentankar, tvål och pappershanddukar samt stora posters med WHOs riktlinjer runtom i Nima och närliggande områden. Många människor samlades för att hjälpa till, inklusive ghanesiska myndigheter som visade sitt djupa stöd för Project Nimas arbete med att hjälpa till att skydda människor i utsatta områden.
Project Nima har under lång tid arbetat med musik som verktyg för att hjälpa traumatiserade barn att öppna upp sig och våga börja tro på sig själva. Denna erfarenhet fick oss att komma på en idé
om hur vi på ett lättförståeligt sätt skulle kunna komma ut med både korrekt information och minska spridningen av Covid-19. Ett verktyg som når ut till många människor samtidigt i alla typer av områden - dans och musik!
Idén skrevs ner på papper och med hjälp av Project Nimas mentor Claire Rosvall skickades en förfrågan ut om att göra en cover av Ghen Cô Vy - Corona Song, en sång av Nioeh, Khac Hung, Min och Erik med ett liknande syfte, släppt på initiativ av den vietnamesiska hälsomyndigheten. Inom 30 minuter kom det första svaret, från ingen mindre än den prisbelönte låtskrivaren och musikproducenten Max Martin (!). Max Martin förstod genast vikten av denna metod för att sprida vital information på ett positivt sätt och sa ”Jag vill hjälpa er, det är bland de bästa idéer jag har hört. Ge mig några dagar så har ni en cover.” Han kontaktade sedan producenten Matthew Engst och Chau Phan i Los Angeles för att fråga om de ville vara med för att göra covern. Matthew och Chau tvekade inte och började genast arbeta, medan Max Martin hjälpte till att koordinera musiksidan av projektet. Vi alla i Project Nima kommer vara för evigt tacksamma inför dessa godhjärtade människor. Det betyder allt att de ville hjälpa oss att genom glädje och styrka sprida livsviktig information, som nås av alla människor, i världen.
Inspirerad av QUANG ĐĂNG Corona Dance, gjorde Dennis Dogbe och Kwablah Afeavor, som båda bor i slumområdet Nima i Ghana och är engagerade i Project Nima, en utbildande dans till Matt and Chau's cover, en dans som bland annat påminner människor om att tvätta sina händer på ett korrekt sätt, inte röra sig i ansiktet och hålla social distans. Men Dennis och Kwablah ville inte att dansen bara skulle utbilda och påminna människor om Coronasäkerhet och hur man kan minska spridningen – de ville också att den skulle bli en påminnelse om att trots att vi inte ska skaka hand och kramas på ett tag så betyder inte det att vi ska sluta finnas där för varandra. Social distansering är inte detsamma som emotionell distansering.
Vi behöver fortfarande mänsklig kontakt, att respektera och älska varandra och tillsammans kämpa för en enad värld.
Artist: OKKO with Project Nima
Production Managers and Coordinators: Christina Wenngren, Paulina Westerlind, Kwablah Afeavor Music Producer and Coordinator: Matthew Engst and Max Martin
Performed by: Chau Phan
Songwriter: Khac Hung
Editor: Annika Mayer
Co-editor: Paulina Westerlind, Christina Wenngren
Photographers: Dogo Yaro, Mattias Hamrén and Paulina Westerlind
Dance choreographer: Dennis Dogbe, Kwablah Afeavor
Dancers: Project Nima team Ghana and Sweden with friends and supporters all over the world