Fokus ligger på att bygga självkänsla, egenvärde, glädje och livskvalité. Project Nima ställer frågan vad det är som ger en människa genuin glädje. Hur skapar man ett lyckligt liv? Hur är det att växa upp i Sverige bland influencers, fotomanipulerade bilder och en konstant inre stress kring sociala medier, gilla- markeringar och andras uppdateringar? Varför är ångest och depression vanligare i Sverige än i Ghana? Många som lyssnat till Project Nimas föredrag kommenterar att ungdomarna i Ghana alltid ser så glada ut, trots sin uppenbara fattigdom – vad är hemligheten till det? Project Nimas erfarenhet är att det handlar om ett sätt att se livet och sig själv på som skiljer sig från det i Sverige. Utbildningen inom detta område går generellt från Ghana till Sverige. Här drar vi även nytta av den kunskap som har skapats genom rehabiliteringsprojekten i Ghana – hur läker vi oss själva när vi mår dåligt inuti?
Project Nima utbildar om och arbetar för att förebygga människohandel. Stort fokus ligger på Ghana och slavhandel av barn samt sexuellt utnyttjande av barn. Ämnet behandlas även i Sverige med fokus på den människohandel som existerar här. Utbildning av vuxna i Ghana fokuserar på information om riskerna för barnhandel.
Project Nima samarbetar även med en lokal organisation i Ghana som räddar barn från människohandel. Samarbetet innebär ömsesidig utbildning och stöd samt ett praktiskt samarbete där Project Nima erbjuder stöd åt barn som räddats från människohandel. Rehabiliteringen sköts av Project Nimas ambassadörer i Ghana som har utbildats inom området av Project Nima-gruppeniSverige.Idennautbildningingår informationom post-traumatisk stress, kognitiv terapi och hanteringsverktyg. En stor del av rehabiliteringsprojektets metoder skapas även genom samarbete med de svenska ambassadörerna som studerar ämnet med hjälp av svenska verktyg. Stort fokus ligger även på att vidareutbilda både barn och deras föräldrar om post-traumatisk stress samt ge verktyg för att hantera detta. Ambassadörerna hjälper sedan barnet komma tillbaka till livet, återfå förtroende för sig själva och andra människor, våga tala och våga leka. ”Special Days ” anordnas där barnet får följa med på utflykter samt handla kläder och skor på marknaden. Den huvudsakliga anledningen är emellertid att lära barnen vad vänskap, trygghet och kärlek är. Det är tyvärr inte ovanligt att barn som räddats säljs vidare eftersom föräldrarna inte kan hantera den posttraumatiska stressen eller att barnen hamnar i missbruk eller begår självmord. Project Nimas rehabiliteringsarbete har inte bara visat sig minska dessa risker utan även fått barnen att börja leva och skratta igen.
Project Nima utbildar och skapar engagemang kring mänskliga rättigheter över nationsgränser. Stort fokus ligger på kvinnors och barns rättigheter då det tyvärr än idag är akuta frågor. Utbildning och engagemang sker i Ghanas slumområden samt på landsbygdens skolor. Det sker också på svenska skolor och i det svenska samhället då det trots Me too-rörelsen fortfarande är alltför vanligt med både fysiska och psykiska övergrepp på tjejer/kvinnor. Project Nima står som en trygg plattform av utbildning, engagemang och medmänsklighet där vi sprider information. Vi visar att man som utsatt ska våga prata om dessa utmaningar såväl i Ghana som i Sverige. Förändring sker genom att förändra synsätt och det kämpar vi för.
Inom kategorin utbildning ryms alla de ämnen som barn och ungdomar önskar sig lära mer om, både i Sverige och Ghana. Stort fokus ligger på vikten av en trygg och säker grundutbildning samt vad det innebär både för individen och samhället i stort. Vi har även arbetat mycket med att lära ungdomar att samla in information, kritiskt granska information, analysera samt dra slutsatser. Ambassadörerna i Sverige har dessutom utbildat ambassadörerna i Ghana om ADHD och dyslexi – två ämnen som ambassadörerna i Ghana nu vidareutbildar i till skolor på landsbygden och i slummen. Detta projekt har fått stor positiv respons från både lärare och elever i Ghana. Ambassadörerna i Ghana lär ut hur man kan hantera inlärningssvårigheterna samt vilka verktyg som kan användas.
Detta samarbete mellan länderna har förändrat många barns liv både i Ghana och Sverige. De ghanesiska ambassadörerna jobbar också med att utbilda om barnaga och dess fysiska, psykiska och kontraproduktiva konsekvenser. De jobbar även med förebyggande av sexuellt våld på skolorna. Barnaga och sexuellt utnyttjande på skolorna är alltför vanliga och Project Nima har utvecklats till att bli en trygg pelare där utsatta barn kan söka hjälp. Många lärare har även tagit till sig av den utbildning som getts samt information om hur man kan motverka och hitta alternativ till barnaga. Det sexuella våldet är svårare att råda bot på men med rätt resurser och växande lokalt engagemang har vi stora förhoppningar om att nå fram.
Project Nima utbildar om korruption och dess negativa följder för både samhället och individen. Problemet är djupt rotat i Ghana och svårt att komma åt. Fokus läggs därför på attitydförändring hos de yngre generationerna för att skapa en långsiktig förändring framöver. I Sverige diskuteras ämnet med hjälp av de ghanesiska ungdomarna som utbildar om korruption. De berättar om sina erfarenheter av hur det är att växa upp i ett korrupt samhälle samt vad det gör med tilliten och relationen till samhällskontraktet. Avgörande är att de även diskuterar vad man kan göra för att förändra denna nedåtgående spiral. De ghanesiska ambassadörerna har studerat ämnet och lever dessutom mitt i det. Flera har exempelvis berättat att de går över på andra sidan vägen när polisen kommer för att de är rädda att bli bestulna. Deras kunskap har till och med efterfrågats av Nationella Operativa Avdelningen (NOA) i Sverige. De anser att ungdomarnas förebyggande arbete är användbart för att förstå tankesätt och ageranden i vissa förorter i Stockholm - platser där en betydande andel av befolkningen kommer från länder med hög korruption och låg tillit till staten. Vid ett studiebesök ska ambassadörerna träffa NOA i Stockholm.